Slim zoeken

Afdrukken PDF
Geschreven door Martijn Maandag op vrijdag 04 mei 2012 11:22, in: (Core) extensies (2.5)

In Joomla 2.5 is een nieuwe extensie voor Zoeken opgenomen: Smart Search ofwel Slim zoeken. Deze core extensie zal de vervanger worden van com_search die al vanaf 2005 bestaat. Met deze extensie wordt het zoeken binnen je website verbeterd.

Slim zoeken is standaard niet geactiveerd. Het kan ingeschakeld worden door naar Extensies - Pluginbeheer te gaan en bij status de plugin in te schakelen. Zorg ervoor dat je een groen vinkje ziet door op het icoontje te klikken.

Plugin activeren

Je kunt slim zoeken laten werken op nieuwsfeeds, categorieën, personen, weblinks etc. Van alle inhoud waarvan je geen gebruik wil maken binnen het zoeken, kun je die plugin uitschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er geen weblinks in je zoekresultaat voorkomen.
Zet binnen Pluginbeheer het Filter voor type op 'finder'. Alle niet te gebruiken plugins kunnen nu uitgeschakeld worden:

Uitschakelen plugins

Indexeren

We gaan de inhoud van de site indexeren, om de zoekfunctie zijn werk te laten doen. Ga naar Componenten - Slim zoeken en druk op Indexeren.

Indexeren

Er wordt een voortgangsbalk zichtbaar zolang Joomla de site indexeert. Afhankelijk van de grootte van de site kan dit enkele minuten tot enkele uren duren. Dit is de enige keer dat deze indexering gedaan moet worden. Nieuwe en aangepaste artikelen worden tijdens het opslaan geïndexeerd.

Indexering bezig

Als het indexeren klaar is wordt het volgende scherm getoond.

Indexering voltooid

Na het afsluiten van dit venster wordt de geïndexeerde inhoud zichtbaar:

Geïndexeerde inhoud

De inhoud is nu binnen 'Slim zoeken' opgeslagen.
Men kan nu nog inhoud, die men niet wil tonen op de site, depubliceren.

Zet de nieuwe zoekfunctie op je site

Op twee manieren kan de inhoud zichtbaar worden op de site, via een module of via een menu-link naar de component. We gebruiken de module: ga naar Extensies - Modulebeheer en druk op Nieuw.

Slim zoeken module

Activeer de 'Slim zoeken' module, kies de gewenste positie en kies op welke pagina's de module zichtbaar moet zijn.

De tweede optie is het opnemen van Zoeken in je navigatiemenu. Je maakt een menu-link door een nieuw menu-item aan te maken met als type Slim zoeken.

Slim zoeken menu-itemtype

De Slim zoeken functie ziet er net zo uit als de oudere zoekfunctie met com_search, het resultaat ziet er wel anders uit. Automatisch worden suggesties gedaan voor de zoektermen.

Zoeken met automatische aanvulling
Na een Enter wordt een lijst met resultaten getoond:

Zoekresultaat

Er is ook een functie 'Uitgebreid zoeken' beschikbaar, zodat gebruikers nog gedetailleerder kunnen zoeken. Druk op de 'Uitgebreid zoeken' knop, waarna de mogelijkheid bestaat te zoeken op auteur, categorie, taal, regio en type.

Uitgebreid zoeken

Inhoudsschema's

Wat er in bovenstaande overzicht zichtbaar wordt kan veranderd worden in het beheergedeelte van Slim zoeken. Ga naar Componenten - Slim zoeken  en klik op het tabblad Inhoudsschema's.

Inhoudsschema's

Druk op bijvoorbeeld Type en je ziet de inhoud van de site verdeeld in Artikelen, Categorieën, Nieuwsfeeds en Weblinks. Onderdelen kunnen gedepubliceerd worden.

Inhoudsschema's

Druk bijvoorbeeld op Auteur en je ziet informatie over alle auteurs. Ze kunnen gedepubliceerd worden als ze niet in de zoekresultaten moeten worden opgenomen.
Zoekfilters binnen Slim zoeken geeft de mogelijkheid voorgedefinieerde filters aan te maken, zodat je je gebruikers een bepaalde set resultaten kunt voorzetten. Ga naar Componenten - Slim zoeken, Zoekfilters en druk op Nieuw.

Zoekfilters

Er kunnen filters worden aangemaakt met alle gepubliceerde inhoudsschema's. Er kan ook op datum gefilterd worden.

Bewerk zoekfilter

Om het filter te gebruiken kan een menulink aangemaakt worden naar de component.

Kies voor Slim zoeken - Zoeken.

Slim zoeken menu-itemtype

Het instellen van het filter kan rechts bij Vereiste instellingen.

Bewerk menu-item

Kies het filter dat je de gebruikers wilt tonen en sla het menu op. Gebruikers kunnen nu alleen zoeken binnen de grenzen van het opgegeven filter.

Configureren Slim Zoeken

De instellingen voor Slim zoeken zijn beschikbaar via Componenten - Slim Zoeken, Opties.

Instellingen slim zoeken

Op het tabblad Indexering kunnen de wegingsfactoren van een aantal elementen, die de zoekresultaten bepalen worden gewijzigd, daarmee kun je dus de volgorde van de zoekresultaten beïnvloeden:

Instellingen- indexering

TIP: Als je Slim zoeken gebruikt, is het verstandig alle oude zoekmodules te verwijderen. Ga naar Modulebeheer. Selecteer bij het filter type "Zoeken" en verwijder alle gevonden modules. Indien het type "Zoeken" ontbreekt, zijn er geen oude zoekmodules meer aanwezig.

Let op, slim zoeken slaat alle resultaten in de database op, dit betekent dat bij grote sites de grootte van de database behoorlijk kan groeien!