Bestandsrechten

Afdrukken PDF
Geschreven door Remco op donderdag 03 april 2008 22:56, in: Instellingen (1.5.x)

Indien u de FTP-laag van Joomla! niet kunt of wilt activeren, dient u een aantal mappen van uw Joomla! installatie schrijfbaar te maken. Welke mappen dit zijn en hoe u dit aanpast leest u in dit artikel. Het is echter aan te raden om toch de FTP-laag te gebruiken.

Het kan voorkomen dat u of uw Joomla! installatie geen of beperkte toegang hebt tot mappen en bestanden. Als "eigenaar" van deze bestanden en/of mappen kunt u de rechten aanpassen. Door het instellen van de rechten bepaalt u wie wat mag doen met een bestand of map.

Er zijn drie mogelijkheden:

1. Read, de gebruiker of een programma mag een map of bestand lezen.
  2. Write, de gebruiker of een programma mag het bestand beschrijven.
  3. Execute, de gebruiker of een programma mag een script of programma uitvoeren.

Daarnaast zijn er drie toegangsniveaus:

1. User, dit is de eigenaar van het bestand.
  2. Group, dit is een groep gebruikers waartoe ook de gebruiker behoort.
  3. Other, iedereen.

Joomla! heeft in een aantal mappen rechten nodig om te kunnen schrijven zonder de FTP-laag. Tijdens de installatieprocedure wordt gecontroleerd hoe de rechten op dat moment zijn ingesteld. Aangeraden wordt om de FTP-laag te activeren. Als u dit niet wil of kan, dient u de CHMOD rechten van een aantal mappen aan te passen middels een FTP-programma.

Joomla! dient schrijfrechten te hebben in de volgende mappen:

• administrator/backups/
  • administrator/cache/
  • administrator/components/
  • administrator/language/
  • administrator/language/en-GB/
  • administrator/language/nl-NL/
  • administrator/modules/
  • administrator/templates/
  • cache/
  • components/
  • images/
  • images/banners/
  • images/stories/
  • language/
  • language/en-GB/
  • language/nl-NL/
  • language/pdf_fonts/
  • media/
  • modules/
  • plugins/
  • plugins/content/
  • plugins/editors/
  • plugins/editors-xtd/
  • plugins/search/
  • plugins/system/
  • plugins/user/
  • plugins/xmlrpc/
  • tmp/
  • templates/

De bovenstaande mappen moeten allen schrijfbaar zijn, dus de rechten 707 (-rwx---rwx) hebben. U stelt deze rechten in door middel van uw FTP-programma.

* php-bestanden: 644
* configuratie bestanden: 666
* overige mappen: 755

We adviseren om na het installeren van extensies de mappen weer onschrijfbaar te maken door deze weer op 755 te zetten. Controleer dan of alles werkt, voor sommige extensies is het nodig dat bepaalde mappen schrijfbaar zijn.

Het instellen en wijzigen van de rechten kan je op verschillende manieren doen, de meest gebruikte zijn; via je beheerpaneel van je webhosting account (bijvoorbeeld Direct Admin en Cpanel) en via een FTP programma (WS FTP, FileZilla enz). Hoe dit precies gaat verschilt per beheerpaneel en programma, raadpleeg hiervoor de betreffende helpfile van het programma.

Voor FileZilla: Klik met de rechtermuis op de map die u wilt aanpassen, klik vervolgens op Bestands Attributen. Daar kunt u bovenin 707 invoeren.

Filezilla is hier te downloaden: http://sourceforge.net/projects/filezilla/

Van mappen en bestanden die via Joomla! zijn geinstalleerd (via de installer) kun je waarschijnlijk de rechten niet aanpassen. Dit komt omdat niet jij, maar Joomla!/Apache de eigenaar is van deze bestanden.
Met behulp van JoomlaXplorer (een bestandsmanager component) kun je dit probleem oplossen. JoomlaXplorer is hier te downloaden: http://extensions.joomla.org/compone...102/Itemid,35/
Let op: er zijn problemen bekend met de laatste versie van JoomlaXplorer, gebruik dan een oudere versie.
Om JoomlaXplorer te gebruiken in Joomla! 1.5.x dient de legacy plugin ingeschakeld te zijn.

In de Joomla! 1.5.x serie is het ook mogelijk alle mappen onschrijfbaar te laten en gebruik te maken van de FTP laag.
Deze kan tijdens de installatie geactiveerd worden of later in de backend, algemene instellingen, tabblad 'server'.

U kunt controleren of alle mappen schrijfbaar zijn in de backend van uw Joomla! installatie. Ga hiervoor naar het menu Help, en klik vervolgens op het menu-item Systeem informatie. Ga hier naar het tabblad Maprechten. In de Status kolom kunt u zien of de map onschrijfbaar of schrijfbaar is.

Met deze rechten is het voor IEDEREEN toegestaan om bestanden vrij aan te passen in de bovenstaande mappen. Het is dus raadzaam om te kijken of u de mappen altijd op deze rechten laat staan of dat u deze rechten instelt zodra er bijvoorbeeld een extensie geïnstalleerd dient worden. Het is veiliger om de FTP-laag te activeren. Dit doet u in de backend van uw installatie, in de Algemene instellingen bij het tabblad Server.

Een handig hulpmiddeltje bij het instellen van de bestandsrechten is de CHMOD Calculator