Template aanpassen

Afdrukken PDF
Geschreven door Remco op zaterdag 27 september 2008 10:48, in: Templates (1.0.x)

Hoe kan ik zelf makkelijk mijn template aanpassen.

Een template in Joomla bestaat doorgaans uit drie delen.

• een index.php; deze vind u in de map templates/templatenaam, hierin worden de locaties van de verschillende modules, plaatjes en content vastgelegd, dus eigenlijk uw lay-out.
  • een template_css.css bestand; deze vind u in de map templates/templatenaam/css, hierin worden de fonts, kleuren, gebruikte achtergronden en dergelijke bepaald.
  • images; deze vind u in de map templates/templatenaam/images

Als u de uitstraling van uw website wilt wijzigen door van een bestaande template uit te gaan heeft u met deze drie items te maken.

Index.php

Om de index.php aan te passen aan uw eigen wensen heeft u wel een beetje PHP kennis nodig. Vaak is het eenvoudiger om een template te zoeken die qua lay-out al voldoet aan de wensen, om dan alleen de plaatjes en de fonts (kleuren, type, grootte) te wijzigen. Er zijn erg veel gratis Joomla-templates te vinden op internet. Kijk bijvoorbeeld eens via bij de links die wij voor u verzameld hebbben.

Template_css.css

Om te weten wat u nu precies in het template aan moet passen, welke class, zijn er wel wat truukjes.
U kunt gebruik maken van de zogenaamde "broncode". Dit is de code waarin staat hoe de pagina eruit ziet, voor uw browser. U vind deze optie in Internet Explorer door op de rechtermuisknop te klikken en "Bron weergeven" te selecteren. Of in het menu boven in het scherm onder het menuitem "Beeld" en vervolgens te kiezen voor "Bron". In FireFox zit deze optie ook onder de rechtermuisknop en heet hij "Paginabron bekijken". In het menu boven aan het scherm zit dit menuitem dan bij "Beeld" en vervolgens "Paginabron".
Door nu te zoeken, met behulp van de zoekfunctie van de editor waarin de broncode wordt weergegeven, naar de tekst waarvan u de class wilt veranderen, ziet u eenvoudig welke class wordt toegepast voor dit item. Ga vervolgens in het template_css.css bestand dezelfde class weer opzoeken en pas deze aan.
Save het bestand en overschrijf het oude bestand op de server met deze nieuwe. (Vergeet niet een back-up te maken van het origineel, voor het geval dat u de oude instelling terug wilt)
Er zijn ook mogelijkheden om "online" te zien wat voor een effect veranderingen van het css bestand voor een invloed hebben. Je kunt hiervoor voor Firefox een plugin downloaden. Je vindt deze en informatie over het gebruik op de site: http://chrispederick.com/work/webdeveloper/
Verder vindt u in dit artikel een aantal handige tools die u kunt downloaden en gebruiken bij het bewerken van een template.

Images

Een plaatje kunt u heel eenvoudig vervangen door een plaatje van hetzelfde formaat te ontwerpen in een tekenpakket. Geef deze dezelfde naam als het plaatje dat je wilt vervangen en upload deze naar de juiste map op uw webserver / host.