Taalpakket installeren

Afdrukken PDF
Geschreven door Marijke Stuivenberg op maandag 30 april 2012 03:36, in: Instellingen (2.5)

Heb je Joomla in de Engelse taal geïnstalleerd maar wil je alles graag in het Nederlands? Of wil je meerdere talen aan je website toevoegen omdat je een meertalige website wilt maken of omdat je gebruikers meerdere talen spreken? Joomla beschikt over een groot aantal geregistreerde talen, waarvoor je gratis een taalpakket kunt downloaden en installeren op je website.

Een Nederlandse taalpakket kun je vinden op http://download.joomlacommunity.eu/taalpakketten-25.html
Alle geregistreerde taalpakketten voor Joomla 2.5.x kun je vinden op http://community.joomla.org/translations/joomla-16-translations.html
De taalpakketten die geschikt zijn voor Joomla versie 2.5 kun je herkennen aan dit icoontje .
Download het pakket of de pakketten die je nodig hebt en sla de .zip bestand(en) op, op een plekje op je computer die je later eenvoudig terug kunt vinden. Je hoeft de zip(s) niet uit te pakken.

Log in het beheergedeelte Administratie van je website en ga naar Extensies-> Extensiebeheer (Extensions-> Extensions Manager).
Onder het tabblad Installeren (Install) vind je de opties om te installeren.

De eenvoudigste manier is de eerste optie Upload pakketbestand (Upload package).
Blader via de knop Bladeren (Bestand kiezen) naar het zojuist gedownloade en opgeslagen taalpakket, selecteer deze en klik op de Uploaden & installeren (Upload & Install). Over het algemeen verschijnt er na enkele momenten de boodschap dat het installeren van het taalpakket geslaagd is.

Wanneer je een foutmelding krijgt controleer dan de bestandsrechten. Zorg dat met name de volgende mappen schrijfbaar zijn:
../administrator/language
../administrator/manifests
../language
../tmp

Nadat het taalpakket geïnstalleerd is kun je het terug vinden in Extensies-> Taalbeheer (Extensions-> Language Manager). Hier kun je zowel voor de website als voor het beheergedeelte de standaard taal instellen onder de daarvoor bestemde tabbladen. Gebruikers kunnen in hun profiel ook de voorkeurtaal voor de website en het beheergedeelte instellen.

Updaten van een taalpakket

Wanneer de versie van Joomla geüpdate kan worden zijn er meestal ook enkele aanpassingen in het taalpakket. Wanneer je dus vreemde teksten ziet zul je waarschijnlijk het taalpakket ook moeten updaten. In een aantal taalpakketten is inmiddels de automatische updatefunctie ingebouwd (in het Nederlandse taalpakket is dit vanaf versie 2.5.3 het geval). Deze pakketten kun je dus automatisch updaten via het beheergedeelte.
Wanneer je een taalpakket hebt geïnstalleerd waarin deze automatische functie nog niet aanwezig is (met andere woorden je krijgt geen melding dat het pakket geüpdate moet worden) dan kun je de nieuwste versie downloaden en eenvoudig opnieuw installeren. Je hoeft over het algemeen de oudere pakketten niet eerst te deïnstalleren.

Een aantal taalteams bieden ook een apart taalpakket aan voor de tiny_mce editor, de standaard tekstverwerker binnen Joomla. Deze is ook in het Nederlands te downloaden. Dit pakket kan op dezelfde wijze geïnstalleerd worden. Volg na het installeren de instructies op om de tekstverwerker op Nederlands in te stellen.

Voor 3e partij extensies kun je taalpakketten installeren indien deze beschikbaar zijn. Zoek in de downloadsectie van JoomlaCommunity of er een taalpakket beschikbaar is of kijk op de website waar je de extensie gedownload hebt of er taalpakketten aangeboden worden.