Upgraden van 1.6.x naar 1.7.0 en verder

Afdrukken PDF
Geschreven door Marijke op dinsdag 19 juli 2011 02:28, in: Instellingen (1.6/1.7)

Joomla! 1.7 is de eerste grote release met als doel gebruikers een gemakkelijke methode te bieden waarmee zonder problemen en tijdrovende updateprocessen de website geüpdate kan worden. Met de nieuwe 6-maandelijkse releases van het Joomla! project kunnen opeenvolgende Joomla! versies gemakkelijk geüpdate worden.

Er zijn verschillende methodes om de website te updaten, drie om exact te zijn. Hieronder leest u een beschrijving voor alle drie methodes, te beginnen met de gemakkelijkste en als laatste de meest intensieve en lastigste. Dit zijn de methodes voor gebruikers die op dit moment 1.6.x geïnstalleerd hebben en eerst naar 1.7.0 moeten upgraden om verder te kunnen updaten naar de nieuwste versie van 1.7. Om te migreren van versie 1.5 naar 1.7 kunt u dit artikel raadplegen.

Welke methode u ook volgt, het is raadzaam om eerst een goede back-up van uw site en database te maken en deze op een veilige plek op uw computer te bewaren!

Let op: De inhoud van dit artikel is aangepast op 17 oktober 2011, eerdere versies van dit artikel zijn verouderd en niet meer van toepassing!

Updatebeheer (aanbevolen)
methode 1

Met de nieuwe updatefunctie in extensiebeheer kan met een enkele klik een Joomla 1.6.x installatie geüpdate worden naar 1.7.0. Daarna kan verder geüpdate worden naar de nieuwste versie van 1.7

• Log in op uw het beheergedeelte van uw website (www.voorbeeldsite/administrator)
  • Ga naar Extensies > Extensiebeheer via het menu en open vervolgens de tab Updaten.
  • Daar zou een lijst met beschikbare updates moeten verschijnen voor Joomla en eventueel aanvullende componenten. Wanneer de lijst leeg is en Joomla aangeeft dat er geen updates beschikbaar zijn klik dan op Cache opschonen bovenaan rechts en klik vervolgens op de knop Vind updates zodat de lijst met beschikbare updates opnieuw geladen wordt.

Wanneer de lijst leeg blijft kunt u de methode 2 proberen.

• Om de website te update kan eenvoudig het keuzevakje aangevinkt worden naast de 1.7 update optie en klik vervolgens op Updaten rechtsboven. De update kan even duren afhankelijk van de snelheid van de server, wees geduldig!

Hierna is de website geüpdate naar versie 1.7.0 en verschijnt de boodschap dat de update gedeeltelijk voltooid is. Om verder te updaten naar de nieuwste versie zullen bovenstaande stappen nogmaals herhaald moeten worden.

Wanneer u upgrade vanaf een oudere versie dan 1.6.5 kan het scherm blank worden na de eerste update. Ga via de terugknop van uw browser terug naar extensiebeheer. Vink nogmaals de update aan en klik wederom op de knop Updaten. Daarna is de installatie volledig geüpdate naar de laatste versie.

Let op, via deze optie worden de Nederlandse taalbestanden niet geüpdate. Het volledige pakket kan hier gedownload worden en eenvoudig via Extensiebeheer geïnstalleerd worden zoals ook een extensie geïnstalleerd wordt. Vergeet ook niet het taalpakket voor de tinymce tekstverwerker opnieuw te installeren anders zal deze niet naar behoren werken wanneer de tekstverwerker op Nederlands is ingesteld.

Installatiebeheer (aanbevolen)
methode 2

De tweede aanbevolen methode is de website te updaten via de installatiefunctie in extensiebeheer waarmee ook extensies geïnstalleerd kunnen worden.

Vanaf Joomla 1.6.x kunt u via de volgende eenvoudige stappen updaten naar 1.7.0

• Download het updatepakket Joomla_1.6.x_to_1.7.0_Package.zip hier. Dit pakket is inclusief de Nederlandse taalbestanden. Sla het pakket op een plek op uw computer op die u straks gemakkelijk terug kunt vinden. U hoeft het pakket niet uit te pakken.
  • Log in op het beheergedeelte van uw website (www.mijnwebsite/administrator)
  • Ga via het menu naar Extensies-> Extensiebeheer en open de tab Installeren
  • Blader via de knop Bladeren naar het zojuist gedownloade updatepakket en selecteer het
  • Klik vervolgens op de knop Installeren. Dit kan even duren afhankelijk van de snelheid van de server, wees geduldig!

Hierna is de website geüpdate naar versie 1.7.0, ook de database zal geüpdate zijn en er zullen enkele bestanden van de server zijn verwijderd via een script dat automatisch gedraaid wordt. U hoeft geen extra taalpakketten opnieuw te installeren aangezien deze al bij de gelocaliseerde updatepakketten van JoomlaCommunity inbegrepen zijn. U kunt nu verder updaten naar de nieuwste versie van 2.5 via de updatefunctie zoals bij methode 1 is beschreven of door het het updatepakket voor Joomla 1.7 naar de nieuwste versie te downloaden en te installeren zoals in methode 2 beschreven is.

NB. Wanneer U het updatepakket via Joomla.org download zult u wel de Nederlandse taalbestanden opnieuw moeten installeren. Zie ook bij methode 1.

Handmatige update (niet aanbevolen)
methode 3

Gebruik deze methode alleen als een van de bovenstaande methoden niet werkt! Ook al hebben we al gewaarschuwd dat het verstandig is eerst een goede back-up van de website en de database te maken, voor deze methode doen we het nogmaals extra! Deze methode is namelijk vrij gecompliceerd en de kans bestaat dat er iets mislukt.

Ook voor deze methode is vereist dat u minimaal versie 1.6.5 geïnstalleerd heeft (1.6.5 of 1.6.6). Indien u een oudere 1.6 versie geïnstalleerd heeft update de installatie dan handmatig met dit updatepakket.

Ga voordat u begint eerst naar de Algemene instellingen in het beheergedeelte en vind onder de tab Server het voorvoegsel van uw databasetabellen.

Download vervolgens het updatepakket Joomla_1.6.5_to_1.7.0_Package.zip hier (klik op de tab files of bestanden)
Pak het bestand uit en u zult twee zips vinden in dit pakket. U heeft alleen de grote zip Joomla_1.7.0-Stable-Update_Package.zip genaamd nodig.

Pak deze zip opnieuw uit en overschrijf nu via FTP alle bestanden op de server door de bestanden uit deze zip.

Nadat u dit heeft gedaan moeten er een aantal bestanden van de server verwijderd worden.
Dit is de lijst met bestanden die verwijderd moeten worden:

• '/templates/atomic/css/blueprint/src/blueprintcss-0-9-1-cheatsheet-3-5-3-gjms.pdf',
  • '/administrator/manifests/packages/joomla.xml',
  • '/administrator/templates/bluestork/css/rounded.css',
  • '/administrator/templates/bluestork/css/norounded.css',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_corner_bl.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_header_right_rtl.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_br_dark.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_br_black.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tr_black.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_bl_dark.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tr_med.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_bl_light.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_header_right.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_br_light.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tl_black.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_bl_black.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tr_dark.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_bl_med.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_header_left.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tl_med.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tl_dark.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_br_med.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tl_light.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_crn_tr_light.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_corner_br.png',
  • '/administrator/templates/bluestork/images/j_header_left_rtl.png',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_modules/module/modal.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_modules/module/edit_assignment.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_menus/item/edit_modules.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_menus/items/default_batch.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_languages/language/edit.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_content/article/edit_metadata.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_categories/category/edit_metadata.php',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_categories/categories/default_batch.php',
  • '/administrator/components/com_menus/models/forms/item_options.xml',
  • '/administrator/language/overrides/xx-XX.override.ini',
  • '/administrator/help/helpsites-16.xml',
  • '/administrator/help/en-GB/Components_Content_Categories_Edit.html',
  • '/administrator/help/en-GB/Components_Weblinks_Categories_Edit.html',
  • '/administrator/help/en-GB/Components_Newsfeeds_Categories_Edit.html',
  • '/administrator/help/en-GB/Components_Banners_Categories_Edit.html',
  • '/administrator/help/en-GB/Components_Contact_Categories_Edit.html',
  • '/media/editors/codemirror/css/docs.css',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/tiny_mce_gzip.js',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/tiny_mce_gzip.php',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/media/css/content.css',
  • '/media/mod_languages/images/ta.gif',
  • '/libraries/joomla/config.php',
  • '/libraries/joomla/import.php',
  • '/libraries/joomla/version.php',

En deze mappen:

• '/plugins/authentication/example',
  • '/plugins/user/example',
  • '/plugins/content/example',
  • '/plugins/extension/example',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_modules/select',
  • '/administrator/templates/hathor/html/com_media',
  • '/administrator/templates/hathor/html/mod_popular',
  • '/administrator/templates/hathor/html/mod_status',
  • '/administrator/templates/hathor/html/mod_latest',
  • '/administrator/components/com_weblinks/helpers/html',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/pagebreak/css',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/pagebreak/img',
  • '/media/editors/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/example',

Nadat u dit heeft gedaan moet de database handmatig geüpdate worden. Om dit te doen zoekt u het bestand

installation/sql/mysql/joomla_update_17ga.sql

of de bestanden

administrator/components/com_admin/sql/updates/mysql/1.7.0-2011-06-06.sql
en
/administrator/components/com_admin/sql/updates/mysql/1.7.0-2011-06-06-2.sql.

Op 16 juli 2011 bevatte(n) het/de bestand(en) de volgende code:

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `#__associations` (
`id` VARCHAR(50) NOT NULL COMMENT 'A reference to the associated item.',
`context` VARCHAR(50) NOT NULL COMMENT 'The context of the associated item.',
`key` CHAR(32) NOT NULL COMMENT 'The key for the association computed from an md5 on associated ids.',
PRIMARY KEY `idx_context_id` (`context`, `id`),
INDEX `idx_key` (`key`)
) DEFAULT CHARSET=utf8;

ALTER TABLE `#__languages` ADD COLUMN `ordering` int(11) NOT NULL default 0 AFTER `published`;
ALTER TABLE `#__languages` ADD INDEX `idx_ordering` (`ordering`);

De delen zoals "#__languages" en "#__associations" moeten iets gewijzigd worden. Vervang het hekje en de eerste underscore (#_) door het voorvoegsel van uw databasetabellen. Standaard is dit 'jos'. Wanneer u dit niet heeft opgezocht voordat u de update begon open dan het bestand configuration.php van uw website en zoek de string $dbprefix daarachter staat tussen aanhalingstekens het voorvoegsel voor de databasetabellen. Dus u moet "#__languages" wijzigen in bijvoorbeeld "jos_languages" enzovoort.

Nadat u dat heeft gedaan ga dan naar database via phpmyadmin (of op de manier waarop u uw database beheert) en open de database die uw website gebruikt. U ziet een tab genaamd SQL, open deze. Plak vervolgens de inhoud van uw aangepaste bestand joomla_update_17ga.sql in het tekstvlak en klik op Start (Go).

Uw website is nu geüpdate naar Joomla 1.7.0 en u kunt verder updaten naar de nieuwste versie.
het is echter dringend aangeraden dit niet handmatig te doen omdat ook na 1.7.0 een database update nodig is.