Lokaal installeren met XAMPP

Afdrukken PDF
Geschreven door Marieke van der Tuin op dinsdag 05 mei 2009 12:12, in: Lokaal installeren

Dit artikel gaat over het lokaal installeren van Joomla! met behulp van het programma XAMPP. XAMPP is een zeer gemakkelijk programma dat zich perfect leent voor het lokaal installeren van Joomla!.

Lokaal installeren wil zeggen dat u Joomla! niet installeert op een online webserver, waarmee u de Joomla! site via www.uwsite.nl kunt bereiken, maar op uw computer zelf. Alleen u (en eventueel anderen in uw lokale netwerk thuis) kan deze lokaal geïnstalleerde versie bekijken. Deze manier van installeren leent zich zeer goed voor het uittesten van Joomla!. Zonder dat u een hostingaccount en dergelijke dient aan te schaffen, kunt u zo toch kijken of Joomla! wat voor u is. Ook is het erg handig om Joomla! lokaal te installeren als een soort van testsite. Hierop kunt u wijzigen van uw site (welke online staat) uitproberen zonder dat de online gebruikers van uw echte site daar hinder van ondervinden. Ook kunt u lokaal gemakkelijk (3e partij) extensies installeren en testen.

XAMPP installeren

XAMPP kunt u downloaden via de site van Apache Friends. Klik hier op het besturingssysteem welke u gebruikt. In dit artikel zullen we alleen de installatie van XAMPP op Windows uitleggen. Installeren op andere besturingssystemen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Zeer duidelijke (engelstalige) handleidingen hiervoor zijn te vinden door op het betreffende besturingssysteem te klikken en vervolgens naar beneden te scrollen.

In dit geval gaan we XAMPP installeren op Windows (Vista), dus klikken we op de link XAMPP for Windows

Scroll vervolgens een stukje naar onderen totdat u bij het gedeelte Download bent terechtgekomen. Klik hier bij Basic package op Installer.

Een nieuw tabblad of venster zal worden geopend. Kies in het downloadvenster voor het opslaan van het .exe bestand. Sla het bestand ergens op waar u hem straks weer gemakkelijk terug kunt vinden.

Zoek nu het bestand op en dubbelklik erop. Het kan zijn dat u in Vista nog een pop-up krijgt waar u toestemming dient te geven. Eventueel krijgt u ook nog een waarschuwing wat betreft het installeren in de map Program Files binnen Vista. Klik op OK en een oranje scherm met de setup wizard verschijnt.

Klik op Next>. In het volgende scherm kiest u de map waarin het geïnstalleerd wordt. Het maakt in principe niet uit waar het ergens komt te staan. Klik vervolgens weer op Next>.

Indien u Windows Vista gebruikt kunt u problemen krijgen als u XAMPP installeert in de map Program Files. Kies daarom een andere map, bijvoorbeeld C:\xampp\ of C:\Eenmap\xampp.

Vervolgens kunt u uit verschillende opties kiezen. Door Apace en MySQL als service aan te vinken, zullen Apache en MySQL automatisch worden gestart bij het opstarten van uw computer. Hierdoor hoeft u XAMPP niet op te starten voor u ermee aan de slag wilt gaan. Vink eventueel de 2 als service aan en klik op Install. Na even wachten is XAMPP geïnstalleerd. Klik daarna op Finish.

XAMPP starten

Voor u van XAMPP gebruik kunt maken dient u eerst de Apache en MySQL server te starten. Als u XAMPP voor de eerste keer wilt gaan gebruiken, is het raadzaam om eerst te kijken of alle benodigde poorten vrij zijn. Open hiervoor xampp-portcheck.exe. In de verschenen pop-up kunt u zien of alle poorten vrij zijn. Indien er een of meerdere dit niet zijn, is het handig om te achterhalen waarom ze niet open zijn (gebruikt een bepaald programma ze bijvoorbeeld?), en verhelp het probleem om een correcte werking van XAMPP te garanderen.

Vooral poort 80, welke Apache gebruikt, geeft vaak problemen in combinatie met Skype. Ga hiervoor naar uw Skype hoofdvenster en ga via het menu Extra naar Instellingen. Klik aan de rechterkant op Geavanceerd en ga naar Verbindingen toe. Vink het hokje voor Gebruik poort 80 en 443 voor inkomende verbindingen uit en zorg dat erboven poort 443 staat ingevuld. Klik vervolgens op Opslaan rechtsonderaan.

Ga nu naar het XAMPP controlepaneel door middel van een icoon op uw bureaublad, via het menu Start, of door xampp-control.exe uit de map waarin u XAMPP heeft geïnstalleerd te starten.

Als u Apache en MySQL als service heeft geïnstalleerd tijdens de installatie zal er een vinkje staan in de kolom Svc, en zal er Running achter staan. Indien dit niet het geval is, dient u op de knoppen Start te drukken zodat er ook Running komt te staan.

Open nu uw browser en ga naar http://localhost/ of http://127.0.0.1/. U zal worden doorverwezen naar de beginpagina van XAMPP, een teken dat alles goed werkt. Eventueel kunt u hier nog de andere tests bekijken.

Joomla! installeren via XAMPP

Nu kunt u Joomla! gaan installeren via XAMPP. Download eerst het normale stable zippakket voor Joomla! 1.0.x of 1.5.x en sla deze op op uw computer. Pak vervolgens de zip uit in een map 'joomla' (of een andere naam) welke u binnen de map htdocs maakt (te vinden in de map waarin u XAMPP heeft geïnstalleerd). Ga nu naar http://localhost/joomla/ en als het goed is begint de installatie. Doorloop de installatie volgens de instructies. Vanaf nu kunt u altijd de lokale Joomla! installatie bekijken via http://localhost/joomla/ en de backend via http://localhost/joomla/administrator.