Lokaal installeren met XAMPP

Afdrukken PDF
Geschreven door Michiel Verhoef op dinsdag 05 mei 2009 12:12, in: Lokaal installeren

Dit artikel gaat over het lokaal installeren van een lokale Joomla!-test-omgeving op een Windows computer. Gangbare programma's voor dit doel zijn onder meer Wamp en XAMPP.

Lokaal installeren wil zeggen dat u Joomla! niet installeert op een online webserver, waarmee u de Joomla! site via www.uwsite.nl kunt bereiken, maar op uw computer zelf. Alleen u (en eventueel anderen in uw lokale netwerk thuis) kan deze lokaal geïnstalleerde versie bekijken. Deze manier van installeren leent zich zeer goed voor het uittesten van Joomla!. Zonder dat u een hostingaccount en dergelijke dient aan te schaffen, kunt u zo toch kijken of Joomla! wat voor u is. Ook is het erg handig om Joomla! lokaal te installeren als een soort van testsite. Hierop kunt u wijzigen van uw site (welke online staat) uitproberen zonder dat de online gebruikers van uw echte site daar hinder van ondervinden. Ook kunt u lokaal gemakkelijk (3e partij) extensies installeren en testen.

XAMPP installeren

XAMPP kunt u downloaden via de site van Apache Friends. Klik hier op het besturingssysteem welke u gebruikt. In dit artikel zullen we alleen de installatie van XAMPP op Windows uitleggen. Installeren op andere besturingssystemen is over het algemeen vrij gemakkelijk. Zeer duidelijke (engelstalige) handleidingen hiervoor zijn te vinden door op het betreffende besturingssysteem te klikken en vervolgens naar beneden te scrollen.

In dit geval gaan we XAMPP installeren op Windows (8.1), dus klikken we op de link XAMPP for Windows. Hierbij hebben we de keuze tussen versie 1.8.2-n en 1.8.3-n. Het verschil tussen deze beide versies is welke versies van webserver-software er gebruikt worden. Het verdient aanbeveling om een keuze te maken gebaseerd op de versies van dezelfde software die je online bij je hoster gebruikt.

Zo bevat 1.8.2-6 onder andere Apache 2.4.10 en PHP 5.4.31, terwijl 1.8.3 Apache 2.4.10, PHP 5.5.15, MySQL 5.6.20 bevat. Veel webhosters leveren echter nog PHP 5.3.x . In dit voorbeeld kiezen we 1.8.2 .

Klik op Click here for other versions en kies vervolgens voor de bovenste download.

Open nadat de download beëindigd is het bestand door er op te dubbelklikken. Afhankelijk van uw Anti-Virus software kan er een waarschuwing worden getoond. Vervolgens kan er een tweede waarschuwing over User Account Control optreden.
Hierna begint pas de installatie:

Klik op Next>. In het volgende scherm kiest u wat er precies geïnstalleerd wordt. Het is van belang dat Apache, MySQL, PHP en phpMyAdmin aangevinkt zijn.  Klik vervolgens weer op Next>. Nu verschijnt een scherm waar de locatie gekozen kan worden. In de root van een harde schijf is het beste. U kunt de default C:\xampp laten staan en op Next> klikken.

Indien u Windows Vista of nieuwer gebruikt, kunt u problemen krijgen als u XAMPP installeert in de map Program Files. Kies daarom een andere map, bijvoorbeeld C:\xampp\.

Het volgende schermpje toont informatie over een sponsor van Apachefriends, Bitnami.

Hiermee kunt u behalve Joomla! ook andere webapplicaties installeren. Voor het maken van een Joomla!-testomgeving raden we het gebruik van voorgebakken installaties af. Verwijder dus het vinkje en klik op Next>.

Nu start de installatie. Onderwijl kunt u wederom kennis nemen van Bitnami. De installatie kan enige tijd in beslag nemen.

Uiteindelijk verschijnt het laatste schermpje van de installatie-procedure van Xampp:

Als u het vinkje laat staan, wordt XAMPP meteen opgestart nadat u op Finish heeft geklikt.

XAMPP starten

Het XAMPP Control Panel ziet er als volgt uit:

Voor u van XAMPP gebruik kunt maken dient u eerst de Apache en MySQL server te starten. Als u XAMPP voor de eerste keer wilt gaan gebruiken, is het raadzaam om eerst te kijken of alle benodigde poorten vrij zijn. Open hiervoor Netstat (klik op de knop die in de afbeelding is aangegeven met de rode ellips). In de verschenen pop-up kunt u zien of alle poorten vrij zijn. Indien er een of meerdere dit niet zijn, is het handig om te achterhalen waarom ze niet open zijn (gebruikt een bepaald programma ze bijvoorbeeld?), en verhelp het probleem om een correcte werking van XAMPP te garanderen.

Vooral poort 80, welke Apache gebruikt, geeft vaak problemen in combinatie met Skype. Ga hiervoor naar uw Skype hoofdvenster en ga via het menu Extra naar Instellingen. Klik aan de rechterkant op Geavanceerd en ga naar Verbindingen toe. Vink het hokje voor Gebruik poort 80 en 443 voor inkomende verbindingen uit en zorg dat erboven poort 443 staat ingevuld. Klik vervolgens op Opslaan rechtsonderaan.

Als poort 80 beschikbaar is (niet genoemd in Netstat), kunt u Apache en MySQL starten met de Start knoppen.

Open nu uw browser en ga naar http://localhost/ of http://127.0.0.1/. U zal worden doorverwezen naar de beginpagina van XAMPP, een teken dat alles goed werkt. Eventueel kunt u hier nog de andere tests bekijken.

Joomla! installeren via XAMPP

Nu kunt u Joomla! gaan installeren via XAMPP. Download eerst het normale stable zippakket voor Joomla! 3.3.x of 2.5.x en sla deze op op uw computer. Pak vervolgens de zip uit in een map 'joomla' (of een andere naam) welke u binnen de map htdocs maakt (te vinden in de map waarin u XAMPP heeft geïnstalleerd). Ga nu naar http://localhost/joomla/ en als het goed is begint de installatie. Doorloop de installatie volgens de instructies. Vanaf nu kunt u altijd de lokale Joomla! installatie bekijken via http://localhost/joomla/ en de backend via http://localhost/joomla/administrator.